• SVET BREZ VOJN IN NASILJA JE EDINA PERSPEKTIVA ZA ČLOVEŠTVO

    SVET BREZ VOJN IN NASILJA JE EDINA PERSPEKTIVA ZA ČLOVEŠTVO


Počastitev 50. obletnice

Počastitev 50. obletnice – Linhartova dvorana CD 22.06.2021

V torek 22.junija 2021 je Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije počastila svoj jubilej  – 50. obletnico organizirane skrbi za civilne invalide vojn Slovenije.

Slavnostni dogodek je bil prvotno planiran 22.decembra 2020 točno na 50. obletnico ustanovnega občnega zbora, ki je bil 22. decembra 1970, a žal zaradi epidemije COVID-19 dogodka nismo mogli organizirati. 

Epidemija je začela popuščati in Vlada RS je v zadnjih tednih ukrepe za preprečevanje in širjenje korona virusa precej sprostila, zato smo hitro pristopili k organizaciji slavnostnega dogodka.

Tako smo 22. junija  v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani slavnostno obeležili   50. obletnico ustanovitve Zveze  in počastili tudi Dan civilnih invalidov vojn Slovenije – 26. junij ter 30. obletnico  samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Prisotne je poleg predsednika Zveze Adolfa Videnška nagovoril tudi v.d.  generalnega direktorja novo ustanovljene Uprave za vojaško dediščino pri Ministrstvu za  obrambo RS, g. Rok Janez Šteblaj.

01.06.2021 je bila namreč ustanovljena Uprava za vojaško dediščino pri Ministrstvu za obrambo RS, ki je pod svoje okrilje združila tri sektorje – Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja; Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojska.

Program so oblikovali moderatorka Branka Božič, filmski in dramski igralec Pavle Ravnohrib in  ena najvidnejših osebnosti v slovenski zabavni glasbi, Oto Pestner. Vsi trije so dali dogodku resnično slavnosti pečat.

S 6 mesečno zamudo smo tako lahko podelili  priznanja Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije članom- civilnim invalidom vojn in drugim , ki so s svojim nesebičnim delom in  prostovoljnim  dolgoletnim delom na posameznem društvu civilnih invalidov vojn prispevali k izvajanju aktivnosti, ki jih društva namenjajo fizičnim članom- civilnim invalidov vojn tako na področju skrbi za zdravje, vključenost v aktivno življenje ter rekreacijo in šport. Prejemniki priznanj so doprinesli  tudi velik del k delovanju in obstoju  posameznega društva civilnih invalidov vojn Slovenije ter izvajanju njihovih programov v skrbi za civilne invalide vojne ter oblikovali in sodelovali v organih Zveze.

Zveza se je s priznanji zahvalila  za podporo in sodelovanje tudi Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Nacionalnemu svet invalidskih organizacij Slovenije.

Ker se žal zaradi drugih obveznosti , kot slavnostni govornik, ni mogel udeležiti  našega dogodka, je predsednik državnega zbora Igor Zorčič poslal pozdravno pismo Zvezi in udeležencem slavnostnega dogodka, v katerem je med drugim zapisal:

 » Spoštovani, že pol stoletja ste glasniki miru in vaši organizaciji gre zahvala za širjenje zavesti o edini perspektivi za človeštvo – o svetu brez vojn in nasilja. Dovolite, da ob tem izrečem priznanje tudi vodstvu, vsem sodelavcem, članom in podpornikom za prizadevanja in opravljeno delo v polstoletnem obstoju Zveze. »

Zaključim lahko s stavkom, ki ga je v svojem nagovoru povzel tudi predsednik Zveze Adolf Videnšek povedal pa ga je naš član Ciril Podjed v intervjuju za zbornik Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije , ki je bil izdan ob 50. obletnici: »Predvsem pa si želim, da ne bi več beležili novih članov

In jih ne bomo oz. jih ne bi beležili, če bi ljudje uspeli ozavestiti da je edina perspektiva za človeštvo svet brez vojn, zato je tudi slogan naše Zveze »Nikoli več vojn«, ki ga je pred mnogimi, mnogimi leti izrekel podpisnik vabila na ustanovni zbor civilnih invalidov vojn Slovenije, Jože Zupanc.