• SVET BREZ VOJN IN NASILJA JE EDINA PERSPEKTIVA ZA ČLOVEŠTVO

    SVET BREZ VOJN IN NASILJA JE EDINA PERSPEKTIVA ZA ČLOVEŠTVO


Dan civilnih invalidov vojn Slovenije, 26.junij

Letošnje leto je vsekakor drugačno. Izbruh korona virusa COVID-19 nas je postavil v popolnoma novo realnost.

Vseslovensko srečanje smo morali žal odpovedati in Dan civilnih invalidov vojn Slovenije obeležiti veliko bolj skromneje kot smo nameravali, saj je leto 2020 za Zvezo društev civilnih invalidov vojn Slovenije jubilejno leto v katerem obeležujemo 50 obletnico organiziranega varstva civilnih invalidov vojn Slovenije.

Tako smo dan civilnih invalidov vojn Slovenije, ki je sicer 26. junija  počastili  skromno s slavnostno sejo Skupščine Zveze in sicer v sredo 17.06.2020.

Program so sooblikovali Pavle Ravnohrib  z Minattijevo »Nekoga moraš imeti rad«, odlomkom iz Malega Princa  (Antoinea de Saint-Exupéryja) z vsem znanim citatom »Kdo hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno« in Prešernovo Zdravljico ter  in  kvintet Policijskega orkestra Slovenije, prisotne pa je nagovoril predsednik mag. Adolf Videnšek.

Pomen dneva civilnih invalidov vojn Slovenije  in nas civilnih invalidov vojn kot posameznikov  je opominjati, da so vojne zlo, ki za seboj puščajo ne samo mrtve ampak tudi žive žrtve, ki so v spomin in opomin še mnoga leta po končanju le-teh. In vojne niso nekaj, ki  kar nastane  in na kar človek ne bi imel vpliva. Vojne so nekaj kar človek naredi!