• SVET BREZ VOJN IN NASILJA JE EDINA PERSPEKTIVA ZA ČLOVEŠTVO

    SVET BREZ VOJN IN NASILJA JE EDINA PERSPEKTIVA ZA ČLOVEŠTVO


Srečanje CIVS

SREČANJE CIVILNIH INVALIDOV VOJN SLOVENIJE, TREBNJE 18.6.2019
 
Pozdravne besede je članom namenil predsednik Zveze, mag. Adolf Videnšek, ki se je v svojem nagovoru dotaknil tudi perečih zadev, predvsem neusklajevanja prejemkov po zakonu o vojnih invalidih, ki  stagnirajo praktično že od leta 2007 (ena sama majhna uskladitev je bila leta 2011), pristojne državne institucije pa so popolnoma gluhe za naše upravičene predloge oz. zahteve.
Kantavtor Adi Smolar je združil  zabavo in modrosti. Adi je kot človek, ki želi  s svojimi pesmimi ljudem dati nekaj pozitivnega, kar bi jim pomagalo v življenju, jih opogumljalo, obranilo pred neumnimi in nepomembnimi dejanji, razmišljanji. Adi pravi :«Življenje je namreč kratka stvar.«
V svoji pesmi Na travniku, s katero je začel svoj program v refrenu poje  »Glej ta naš svet, tako je lep kot lepe sanje, življenje imej za prekrasno potovanje.«  Sporočilo pesmi je, da se ljudje  vse prevečkrat ujamejo/ujamemo v neka pričakovanja, ravnanja, hrepenenja, ki pa jih ne osrečujejo, čeprav jih na koncu uresničijo. Prepoznati je treba resnične vrednote življenja.
Na srečanju pa smo civilni invalidi vojn podpisali tudi Peticijo z naslednjo vsebino:
 
»Civilni invalidi vojn zbrani na vseslovenskem srečanju civilnih invalidov vojn Slovenije  v torek, 18. junij-a 2019 v Trebnjem, postavljamo zahtevo za začetek postopka priznanja nematerialne vojne odškodnine še živečim civilnim invalidom vojn Slovenije.
 
Agresorske države so krive za našo invalidnost in  civilnih invalidov vojn nismo krivi, da v času po vojni država ni uveljavljala zahteve po izplačilu nematerialne vojne odškodnine .
Civilnih invalidov vojn je bilo na dan 31.12.2018 še 704 in nosijo invalidnost najmanj 70 let. Agresorske države so postale tako ekonomsko močne, da je že čas, da vsaj tej peščici še živih civilnih invalidov vojn izplačajo primerno nematerialno vojno odškodnino.«
 
Peticijo je  Zveza društev CIV Slovenije posredovala Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti pri Državnemu zboru Republike Slovenije.

Srecanje Trebnje
Srecanje Trebnje1